Mats-Olof Liljegrens blogg

Örebros stolthet förgyllde Nobelfest

Såg du dem? En av Örebros stoltheter, Svenska Kammarorkestern, som gjorde ett formidabelt inslag under Nobelfestligheterna. Det är fantastiskt att Örebro, genom målmedvetna satsningar, lyckats skapa en orkester som tillhör världens främsta. Att deras hemvist är på ett moderniserat Örebro konserthus gör mig till en än mer stolt Örebroare.Det är inte politiker som håller i dirigentpinnen när det klingar vackert från professionella musiker. Men det är politiker som ger en del av förutsättningarna. Örebro är en stark kulturstad och nya djärva satsningar kan ta oss vidare in i framtiden. Något som bestämts nyligen är att bygga ett kulturkvarter. Det kan bli ett väldigt bra tillskot och ge energi till den så viktiga kultursektorn.

Fler barn måste få möjlighet att börja spela musik tidigt

Vi har en av världens främsta orkestrar i Örebro - Svenska kammarorkestern. Nu har vi också ett ombyggt och modernt konserthus i stan. Det är glädjande att kultur, av alla de slag, har en stor plats i örebroarnas hjärtan.

Ska alla barn få ta del av de nya statliga pengarna?

Debattartikel publicerad i Nerikes Allehanda 20141109

Uppstart

Förväntan ligger i luften. I dag är det fredag den 16 augusti och jag har arbetat två veckor efter en fantastisk sommarledighet. Nu är det bara en helg kvar innan alla lärare kommer åter efter sommarlovet och nästkommande vecka dundrar alla barnen in!

Advent - väntans tider 1

För mig som chef för musikskolan är adventstiden en delad upplevelse. Den ena delen skriver jag om i dag och nästa del återkommer jag till i kommande bloggar.

Det är förstås förväntan i luften inför julen och det budskap den för med sig om Kristi födelse. En händelse skolverket verkar vilja göra allt för att vi i kyrkorna ska tala tyst om. Det kommer vi inte göra.

Läraren - din viktigaste resurs!

Enligt suzukimetodiken är det tänkt att det är du som förälder som är ditt barns lärare och att en pedagog ska guida dig och se till att ni övar på rätt saker. Ursprunget ligger i den så kallade modersmålsprincipen där vi som barn lär oss ett språk genom att helt enkelt vistas i det hela tiden. Därför är det viktigt med en tidig start men också helt avgörande vem den där pedagogen är som ska guida.

Nådiga luntan

En mycket viktig uppgift jag har är att skriva ansökningshandlingar till Örebro kommun för att få kulturföreningsstöd. Det kan alla föreningar göra som uppfyller vissa av kommunen ställda kriterier. Betelkyrkans musikskola har under många år levererat mycket väl efter kommunens krav och vi vill förstås fortsätta att samverka med kommunen. För oss är Örebro kommun en mycket viktig samarbetspartner och våra avgifter skulle behöva dubbleras utan kommunens stöd.

Vad är väl en sponsor?

I dagarna färdigställs den nya musikskolefoldern till Betelyrkans musikskola. I den berättar vi om vår musikskola och varför vi finns och vad vi gör. För många är det första kontakten med oss så foldern är en viktig kugge i vårt maskineri. När den är klar kommer den att finnas på vår hemsida för nedladdning förutom att den sprids via post, stadens bibliotek och familjecentraler.

Läger och gemenskap - Äntligen!

I dag, fredag 7 september åker delar av orkestern Silverstråket på ett kortare läger. Vi ska till Kilsbergsgården och det kommer att bli mycket spelande men också gemenskap och lekar.

Hur mycket som helst!

- Vi har "hur mycket som helst" av sång och musik i Betelkyrkan.

Tanken kommer över mig inte helt osökt då jag precis har lagt in höstens musikprogram på Betelkyrkans hemsida. Programmet omfattar mer än musikskolans konserter och det är klart imponerande.

Prenumerera på innehåll